Prowadzenie ciąży

prowadzenie-ciazy_wiem_o_zdrowiu

Forum -> co wybrać?

Tytuł:co wybrać?
Autor:Janka
25.6.2010, 09:13
Kochane Forumowiczki, czy prowadzenie ciąży powierzyć swojemu zaufanemu ginekologowi, czy też udać się do prywatnej i "luksusowej" kliniki? Co waszym zdaniem jest lepsze?

Autor:Olka
25.6.2010, 09:15
Może i te luksusowe kliniki jak powiedzialas sa bardzo dobre, ale ja wole powierzyc dobro mojeo malenstwa zaufanemu specjaliscie, do ktorego chodze od kilku lat i wiem, ze jest to swietny lekarz. Moim zdaniem nie warto eksperymentowac.

Autor:fruzia
28.9.2010, 09:55
uważam ze olka ma racje. ja osobiscie rowniez wole zaufanego specjaliste niz chodzenie po luksusowych klinikach o ktorych wiem tylko to ze są luksusowe i nie wiem nic o ich zaopatrzeniu ani pomocy medycznej. nie ma co przesadzac dziewczyny.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest mniejsze: kałuża czy morze?

prowadzenie-ciazy_ciekawostki

Ciekawostki

Ciąża zagrożona
Okres spodziewania się przyjścia na świat dziecka jest bardzo ekscytujący, jednak dla mam, których ciąża związana jest z ryzykiem, w równej mierze może on przynosić ogromny stres. Na ryzyko wystąpienia powikłań ciąży składa się wiele czynników: wiek i zdrowie matki, styl życia, waga, pochodzenie etniczne, czy historia rodziny. Nie ważne czy dopiero myślisz o dziecku, czy już jesteś w ciąży, ważne jest byś była świadoma czynników zagrażających jej rozwojowi.

Czy wiesz, że...

Prolaltyna a ciąża
Jeśli masz problemy z zajściem w ciąże, może mieć to związek z hormonami. Hormony to substancje wydzielane przez liczne gruczoły w naszym organizmie zapewniające jego prawidłowe funkcjonowanie. Przykładowo, owulacja i miesiączka są wywołane właśnie dzięki pracy odpowiednich hormonów. Brak równowagi hormonu prolaktyny skutkuje zaś niepłodnością. Prolaktyna jest wydzielana przez gruczoł przysadki, występuje zarówno u kobiet jak i mężczyzn, a z uwagi na porę dnia jego praca jest nieraz spowolniona. U kobiet w okresie karmienia piersią, prolaktyna wpływa na powiększenie gruczołów sutkowych oraz stymuluje produkcję mleka.

Polecamy

Zawroty głowy - ciąża
Zawroty głowy, bądź uczucie omdlenia to normalne objawy podczas ciąży. Dolegliwości te, najczęściej występują w pierwszym trymestrze, lecz mogą trwać nieraz przez całe 9 miesięcy. Główna przyczyna zawrotów głowy u spodziewających się kobiet tkwi w hormonach, które powodują wzrost ciśnienia i poszerzenie się naczyń krwionośnych. Dzięki temu, twoje dziecko ma zapewniony napływ krwi, która do twoich żył poczyna napływać już znacznie wolniej.

Pyralgina to lek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy dostępny w formie tabletek lub saszetek z rozpuszczalnym granulatem. Nazwa międzynarodowa leku to Metamizolum natricum. Producentem leku jest POLPHARMA. Pyralgina to lek niesteroidowy, przeciwzapalny z grupy pochodnych pirazolonu o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym (silniejszym od salicylanów) i przeciwzapalnym. Działa również słabo rozkurczowo na mięśnie gładkie, uspokajająco i przeciwwysiękowo.